Vælg en side

B.93 har meget glædeligt fået lov til at teste at åbne indgangen til Østerbrogade ved porten ud til Østerbrogade. I første omgang som en test til de tre kommende hjemmekampe. Vi har samlet mere historie og været i billedarkivet.

I forbindelse med klubbens gennembrud om at kunne genåbne indgangen ved porten ud mod Østerbrogade glæder vi os nu til for første gang at tage den i brug på fredag 24. marts 2023 til kampen mod AB.

Vi har derfor følt os kaldet til at grave dybt i arkiver og anekdoter om indgangsporten og higet og søger efter såvel historiske som nye fotos.

Med til at fortælle har vi selvfølgelig allieret os med klubbens hof-historiker Palle “Banks” Jørgensen ligesom journalist, forfatter, byhistoriker og Bk. Frem-supporter Allan Mylius Thomsen har hjulpet med research.

Medlemsbladets billedredaktør Christian Winther har fundet de fine gamle fotos som vi her kan bringe til at sætte genåbningen af indgangen via porten fra Østerbrogade til Østerbro Stadion i perspektiv.

Arkivar Nanna Claudius Bergø fra Københavns Stadsarkiv på Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavs Kommune har også været en stor hjælp med at finde frem til korrekt kreditering og ophavsretlig information for billederne.

Tak til jer alle. Og lad os så kaste os over historien og anekdoterne.

Porten ud mod Østerbrogade har (vist nok) senest været brugt i 1940’erne eller begyndelsen af 1950’erne …

Så vidt vi har kunne researche os frem til, må porten ud mod Østerbrogade sidst have været åben for adgang for tilskuere i 1940’erne eller begyndelsen af 1950’erne. Det bygger vi foreløbig på en række erindringer.

Palle “Banks” Jørgensen beretter om sit liv med Østerbro Stadion

– Da B.93 røg ud af den bedste række i 1954, efter slaget ved Køge Bugt (0-0) begyndte klubben så småt at benytte Østerbro Stadion som hjemmebane.

– Periodevis udskiftede vi hjemmebanen til hyggelige Vanløse Idrætspark. Spillerne var ikke tilfreds med underlaget på Østerbro Stadion.

– Det var deromkring jeg begyndte at se 1. holdets kampe.

– Og jeg mindes ikke, at der var indgang fra Østerbrogade. Typisk var der to indgange, den nede ved stadiontribunen og den ved siden af Idrætshuset.

Klubbens formand Hans Drachmann perspektiver

– Jeg er kommet på Østerbro Stadion siden 1971 i hvert fald.

– Jeg har vendt og drejet det, men jeg kan ikke huske, at man har kunnet gå ind fra Østerbrogade. Men jeg kan jo huske fejl.

– Jeg kan så huske de andre tre tælleapparater: Et på hver sin side af Idrætshuset og et nede ved vores gamle klubhus, hvor vi i pausen fik udgangsbilletter, så vi lige kunne nå ind i restauranten.

– Og så var der altid fuldt hus i klubhuset efter kampene, også når vi spillede i Idrætsparken.

Vi har derudover også set en video fra B.93’s 1-0 sejr over Helsingør fra 21. oktober 1972, hvor kameraet i det efterfølgende interview med B.93’s cheftræner Erik Dennung er rettet med porten i baggrunden, som ser ud til at være lukket af og tilskuerne går forbi for at finde udgangen på den anden side.

Du kan også på dette foto fra kampen mod Roskilde 22. november 1992 – hvor B.93 med en sejr på 2-1 (Flemming Jørgensen og Danny Jung) sikrede sig oprykning til 1. division – skimte porten helt i baggrunden og således konstaterer vi, at området lå helt øde hen også i 1990’erne.

B.93 vs. Roskilde 22. november 1992. I baggrunden ses porten ud mod Østerbrogade, hvor området foran ligger øde hen. Foto: B.93’s arkiv.

Christian Winther oprettede i januar 2021 denne tråd på Facebook, hvor han spurgte hvem der kendte til baggrunden for lukningen af porten. Det affødte 35 kommentarer og forskellige bud, uden at det affødte en endelig konklusion.

Eksterne kilder

Journalist, forfatter, byhistoriker og Bk. Frem-supporter Allan Mylius Thomsen mener at vide, at det var efter en ombygning, at KI valgte at flytte indgangen og billetsalget om på siden til den indgang vi kender i dag via Gunnar Nu Hansens Plads.

Vi har dog ikke fået denne teori verificeret endnu, så kontakt os gerne, hvis du ved mere.

Aktuelle fotos af porten ud mod Østerbrogade og stemningen omkring

Porten set fra Østerbrogade 22. juni 2022 med den berømte statue Bueskytten i baggrunden. Foto: Hans Drachmann. Se foto tryk-version.

 

Et kig ind til Østerbro Stadion fra Østerbrogade bag Sankt Jakobs Kirke. Foto: Hans Drachmann. Se foto i tryk-version.

 

Historiske fotos af porten ud mod Østerbrogade og set fra Østerbro Stadion

Vi har fundet disse fotos, der giver dig et indtryk af den smukke gamle port, som den tidligere har været brugt gennem historien.

Porten set fra Østerbro Stadion. Her er porten dog en anelse gemt bag den berømte statue Bueskytten. Statuen er signeret den tyske skulptør Ernst Moritz Geyger (1861-1941) og er hans mest berømte værk, som han støbte i bronze i 1900 til den tyske Kejser Wilhelm II. Geyger støbte i 1902 fire kopier af statuen, hvor den ene landede på Østerbro Stadion. Foto: 1956, Mogens Falk-Sørensen, Stadsarkivets fotografiske Atelier (Københavns Stadsarkiv), kbhbilleder.dk.

 

Kong Christian X med følge er gået gennem porten ind til Østerbro Stadion i 1927. Fotoet taget i anledning af KFUMs idrætsstævne. Du fornemmer storheden fra indgangen. Foto: 1927, Holger Damgaard (Det Kgl. Bibliotek / Royal Danish Library), Det Kgl. Biblioteks billedsamling.

 

Som det ses på dette foto blev der på et tidspunkt i 1960’erne (?) opført en tribune bag målet nærmest Østerbrogade – hvilket ødelagde den flotte entre fra Østerbrogade. Foto: kbhbilleder.dk.

 

En anelse mørkt billede, men statuen i baggrunden står flot frem og du fornemmer billetkontrollørernes arbejdsplads på vej ind. Foto: 1925-1945, Holger Damgaard (Det Kgl. Bibliotek / Royal Danish Library), Det Kgl. Biblioteks billedsamling.

Vi startede historien med denne artikel med dette foto fra kampen B.93 mod Roskilde 22. november 1992. Lad os slutte der også for vi kan ikke stå for også at dele dette foto – apropos indgangspartiet som pr. defintion er billetkontrollørernes domæne. Her ser du et par af de mest legendariske kontrollører i klubbens historie.

Indgangen i forbindelse med kampen mod Roskilde 22. november 1992, som sikrede B.93 oprykning. Det viser dog ikke indgangen fra Østerbrogade, men du ser til gengæld de to loyale billetkontrollører Jørgen Pedersen (tv.), der sluttede sin kontrollørkarriere i juni 2017 efter over 50 års tro tjeneste. Den anden kontrollør til højre i fotoet er Peter Gram. De har begge elegant placeret en håndbajer inden for rækkevidde til at holde varmen med. Foto: B.93’s arkiv.

Hjælp os meget gerne med nye såvel som historiske fotos

Hjælp os gerne, hvis kender mere til historien og har fotos du vil dele med os. Du er meget velkommen til at sende dine fotos til webmaster@b93.dk eller dele direkte på fx Facebook eller Twitter.

Vi glæder os til at se jer alle på på fredag 24. marts, hvor vi ganske passende indvier indgangsporten fra Østerbrogade med et vaskeægte Københavnerderby mod AB. Dem fra Nørre Allé mod dem fra Østre Allé. Ni mesterskaber til begge klubber gennem tiden. Og en aktuel topkamp mellem nr. 2 og 3 i 2. division. Det bliver ikke meget bedre.

Se også denne gengivelse af porten i 1930’rne vs. 2022

Vi er i vores research også stødt på denne artikel på postcard-past.com med en meget fin sammenligning af porten fra et postkort i de tidligere 1930’ere og så et foto fra 2022.

Lige efter den indledende tekst, hvor B.93 nævnes (sammen med Bk. Skjold) kan du se en fin animation, hvor indgangsporten fra de tidlige 1930’erne transformerer til den aktuelle i farver og solskin dateret på et tidspunkt i 2022.

Yderligere oplysninger

Kan du huske hvorfor porten til Østerbrogade blev lukket eller har du gode fotos eller minder du vil dele? Vi kommer det ikke nærmere lige nu end at det sandsynligvis er et sted mellem 1927 og 1950, men vi håber der er nogle derude der kan hjælpe.

Så kontakt os meget gerne, så vi kan dokumentere historien yderligere.

Palle “Banks” Jørgensen
Hof-historiker
palle.banksb93@gmail.com
Mobil: 23 48 10 67

 

 

 

 

Topfoto: Sakset fra foto af Hans Drachmann 22. juni 2022. Supplererende fotos fra Hans Drachmann, kbhbilleder.dk og Det Kgl. Biblioteks Billedsamling. Portrætfoto af Palle “Banks” Jørgensen og Hans Drachmann: B.93.
Skrevet af Klaus B. Johansen.