Vælg en side

Five A Side historie

Første gang B.93 afholdt sin årlige jule-five-a-side var søndag, den 6. december 1942. Spillet med fem på hvert hold på en almindelig fodboldbane, har formentlig været inspireret af fodboldsammenslutningen Stævnets årlige five-a-side, der var blevet afholdt i Idrætsparken siden 1922.

Konceptet lå fast fra 1942 frem til slutningen af 80’erne. Og det foregik altid første søndag i december (så man på forkant kunne melde sig syg om mandagen, red.). Deltagerantallet lå normalt på 80-100. Om formiddagen spillede de 12-16 hold knald-og-fald kampe. Lodtræningen var uden seedning. Hvis klubbens to græsbaner var ubrugelige, spillede man enten/eller på grusbanen på Fælleden eller hockeybanen mellem Idrætsparken og Østerbro Stadion.

De første mange år havde deltagerne selv deres egen madpakke med. Efter frokosten var indtaget i Pavillonen (1942/63) senere Stadionbygningen (1964/93) sammen med pilsner med pil opad, var det tid til præmieuddeling. Vinderholdet fik som regel hver en juleand. Herefter var det tid til bankospil, hvor de internationale bankoregler om ro i salen, absolut ikke blev overholdt. Og den stakkels and kunne risikere, at tilbringe en del af natten på en eller anden varm radiator på et røgfyldt værtshus. 

De første arrangører undertegnede husker, var Ernst Spiegelhauer og Leif Holm. Senere, vi er i 70’erne, overtog makkerparret Kurt Olsen og Jørgen Finkelstein arrangementet – og underholdningsværdien steg markant. Og når så Lasse Specht, bedre kendt som ’Tarok’, stillede sig op på stolen, med en smøg i det ene øre, og fortalte historier – så steg stemningen til kogepunktet. Det var også makkerparret Olsen/Finkelstein, der et år har arrangeret topløs servering; ikke af dem selv, men af et par kvindfolk. Det var uhyre populært.

Bankospillet var man ophørt med. Ingen ville efterhånden påtage sig opråberjobbet pga. støjniveauet, som var på højde med det nuværende metrobyggeri. Og så var der dengang guldsmeden Peter Vang, væltede sin øl over Henning Tøths brikker, som uheldigvis ikke kunne huske, hvad banko-nummer han lige manglede. I stedet for bankospillet indførtes lodtrækningsnummer, som var i form af hagesmække, hatte og andre finurlige påfund.

Five-a-siden lå stille nogle år omkring 80’erne bl.a. pga. baneforholdene, men blev genindført på foranledning af John Larsen (VVS-John), Paul Davidsen (Osten), Flemming Jensen (Bays) og Jens Kolding (6000). Det var lidt besværligt, idet klubbens baner midlertidigt var på fælleden (1990/94). 

Da klubben i efteråret 1994 flyttede på Svanemølleanlægget var der ingen der tænkte på five-a-side. Først flere år efter blev traditionen genoptaget. En af initiativtagerne var Flemming Johansen, bedre kendt som ’Flemming Fad’. Blandt hans medhjælpere kan nævnes Klaus B. Johansen, Thomas W. Rasmussen, Mads Kusk, Jasin Christensen, Kim Milwertz, Stefan Due Jensen m.fl. 

Nu om dage holdes five-a-siden ikke om søndagen (men om lørdagen) og ikke i december (men i januar), og der bliver ikke spillet på stor bane (men på 7-mandsbane), og der bliver ikke spillet på græs (men kunstgræs). Men deltagerne drikker som i 1942 en masse bajere.

Billeder fra Five A Side


Vinderholdet fra 1984, hvor Five A Side blev afholdt på det gamle anlæg. Bagerst fra venstre: Jan Stær og Bent Andersen.
Forrest fra venstre: 
Peter ‘Mugabe’ Andersen, Carsten Jørgensen og Kim Rasmussen.


De to festlige festarrangører fra Five A Side 1976, Kurt Olsen og Finkelstein, er lette at kende med deres specialdesignede B.93 t-shirts og fast greb om champagne flasken.

Fra venstre: Kurt Olsen, Torben Klarskov, en ukendt (ligner en pige, men det kan det ikke være, de havde ikke adgang), Jørgen Finkelstein og Finn “Ludo’” Jensen.

En oversigt over tidligere vindere (holdet i alfabetisk orden, efternavnet):

Listen er ikke komplet, så alle supplerende oplysninger modtages gerne. Skriv i så fald til Palle “Banks” Jørgensen.

2020 (Januar)
Frit gengivet (læs: stjålet, webred.) fra Medlemsbladet, marts 2020, skrevet af Mads Mazanti:

Lørdag 11. januar var det atter tid til en klassisk 93-tradition: Den årlige Five A Side-turnering. Fra morgen til aften løb, spillede, kæmpede og ikke mindst hyggede cremen af seniorafdelingens medlemmer sig.

Det milde og regnfri januarvejr gjorde de ydre forhold fine, og deltagelsen af en række tidligere divisionskæmper fra Heisterbergs 7. hold gjorde et i forvejen fornemt arrangement endnu bedre.

Selv om et bryggeris gamle reklameslogan ”bajere og sport” blev efterlevet til fulde – dog med en vis vægt på førstnævnte – blev der også gået til sagen, når kampene skulle afgøres. Efter morgenens lodtrækning af holdene var der vist almindelig enighed om, at et hold bestående af ingen ringere end Støvle, Johnny Wetterstein, Lars Arnskov, Martin Heisterberg og Martin Johnsen var favoritter til at løbe med den prestigefyldte turneringssejr. Med en sikker 2-0-finalesejr endte det da også sådan.

Vinderholdet fra 2020. Fra venstre er det Martin Johnsen, Jan “Støvle” Støvelbæk, Martin Heisterberg, Lars Arnskov og Johnny Wetterstein.

Og så kunne champagneproppen springe – hvis altså ikke champagneflasken var gået i stykker forinden. Men så var der så meget andet at fejre med, og det blev der gjort. Af vinderne og alle, der var med.

Men årets største vinder var så afgjort arrangørerne med Kim Milwertz i spidsen. At skabe så fine rammer om en festlig tradition er en triumf i sig selv. Tusind tak, Kim – igen i år.

2019 (Januar)
Turneringen bestod af 6 hold (med hver 6 spillere), der spillede alle-mod-alle.

Holdet der vandt var: Peter Lysdahl, Mathias Bryde, Jan Støvelbæk, Malthe Weisdorf, Kenneth Madsen og Ole O.

Årets “Palle Banks Quiz” blev vundet af Lars Arnskov og Gurpaul Singh Rehal i fælles fodslag med hele 8 rigtige! Flot at se samarbejdet på banen også fungerer udenfor.

2018 (Januar)
Lars Arnskov, Matias Holland Christensen, Kim Milwertz og Martin Skriver udgjorde vinderholdet jf. foto dokumentationen.

Vinderholdet fra 2018. Fra venstre er det Matias Holland Christensen, Kim Milwertz, Lars Arnskov og Martin Skriver.

2017 (Januar)
Vinderholdet: Oliver Kaas Luel, Jørgen ‘Ost’ Jensen, Lars Selling, Stefan Due Jensen og Gurpaul Singh Rehal.

Konceptet dette år var Franske Ligue 1 hold, og efter en ekstrem tæt semifinale mellem ”Nice” og ”PSG” sluttede kampen 1-1. Men ”Nice” gik videre, da de ligeledes havde scoret 1 point i kampen. Lodtrækningsheldet havde ellers endnu en gang sammenført far og søn Drachmann på samme ”PSG” hold. Hvad er oddsene for dette? Og hvad siger konspirationsteoretikerne?

Finalen stod mellem Montpellier og Nice, hvor sidstnævnte tog sejren 3-4, og blev altså dermed året, hvor legenden Jørgen ”Osten” Monberg Jensen endelig fik sin længe ventede ”5 A Side” titel og pokal. Finalen blev spillet over 2 halvlege á 10 minutters varighed, og publikum blev da også vældigt forkælet med hele 7 mål samt et enkelt point fra vinderholdet ligeledes.

Vinderne fra 2017. Bagerst fra venstre Oliver Kaas Luel, Jørgen ‘Ost’ Jensen og Lars Selling. Forrest fra venstre: Stefan Due Jensen og Gurpaul Singh Rehal.

Målkongen i finalen var ingen ringere end Gurpaul Singh Rehal med hele 2 mål samt 1 assist for sit vinderhold ud af deres 4 mål. Lige inden 1. halvlegs slutfløjt afslutter Gurpaul Singh Rehal knastørt med sin lynfarlige højre inderside fra en spids vinkel ude fra venstre side af målfeltet til stillingen 2-1. Det var som om det andet finalehold bestående af Niclas Bardorf, Mads Kusk, Lars Arnskov, Kim Milwertz samt Michael Fencker aldrig rigtig kom sig oven på denne mavepuster. Mads Kusk blev endvidere kåret som turneringens bedste spiller.

2016 (Januar)
Frit fra vinderen Mads Kusks hukommelse suppleret med Palle “Banks” præciseringer, opdateret primo maj og ultimo august 2017

Jeppe fra Veteran var med på mit vinderhold sammen med Supermastersspilleren fra Frem (Jesper Debel), Renzo Tebano (årgang 1974), raketten Kristoffer og Michael Fencker (+ 50 Mænd).

Heisterbergs hold var favoritter, men holdet her teamede op og udnyttede sine ressourcer med klinisk velberådet hu. Resten fortaber sig tilsyneladende i tågerne, webred.

2015 (Januar)
Vinderholdet: Hans Drachmann, Anders Drachmann, Mads Kusk, Allan Riley, Jesper Debel og Rune Schødt. Der var fem mand på de 8 hold, og nogle af holdene – bl.a. vinderholdet – havde en indskifter. Arrangementet blev afholdt lørdag den 9. januar og der var omkring 50 deltagere. I finalen vandt Drachmann-holdet knebent 1-0 (Allan Riley) over et hold med bl.a.: Martin Heisterberg, Johnny W. Hansen og Jørgen ‘Ost’ Jensen. Det var en stor dag for Drachmann-koncernen (far og søn), idet Hans D. vandt Palle Banks-quizzen og Anders D. blev kåret til den bedste spiller. Under spillet kom der besøg af Egon, som slet ikke var inviteret, og denne Egon-drengen havde en vis indflydelse på spillet. Stormen Egon afløste lørdag sin søster Dagmar.

2014 (Januar)
Vinderholdet: Jasin Christensen, Johnny W. Hansen, Wlady Jactzak, Mads Kusk, Dan Lübbers og Jan Støvelbæk. Arrangementet blev afholdt lørdag den 4. januar. Arrangører var: Thomas Riley, Jørgen ‘Ost’ Jensen, Kim Milwertz og Emil Bille. Dommere var Ejgil Roland Petersen og Thomas Riley. 

2013 (Januar)
Vinderholdet: Jan Carlsen (lillebror til Flemming), Jeff Drejer, Martin Heisterberg, Bo Karlsen og Frederik Levin Træsborg. Afholdt på kunstgræsbanen på Svanemølleanlægget en lørdag i starten af januar.

2012 (Januar)
Vinderholdet: Kasper Anker, Niclas Bardorf, Simon Bloch Jørgensen, Peter Kjestrup, Kim Milwertz og Thomas W. Rasmussen. Afholdt på kunstgræsbanen på Svanemølleanlægget en lørdag i starten af januar.

2011 (Januar)
Afholdt en lørdag i starten af januar. Vinderholdet: Michael Bech, Jeppe Bredahl, Antonio Eca, Jan Hansen, Thomas Haxman. En tæt finalekamp som måtte ud i forlænget spilletid. Kampen blev afgjort ved en scoring af Jeppe Bredahl, der udplacerede en velspillende Ole Petersen i målet. Afholdt den første lørdag i januar.

2010 (Januar)
Vinderholdet: Mike Moretto Bjergsted, Chris Christiansen, Per Grønne, Simon Lübecker og ikke mindst Frank Rasmussen. Afholdt lørdag den 9. janaur på den snedækkede kunstgræsbane på Svanemølleanlæget. Årets spiller blev Simon Lübecker, der scorede to kasser i finalen. Vinder af den traditionelle Palle Banks quiz blev for første gang i historien en damespiller, nemlig Pernille Jørgensen.  

2009 (Januar)
Vinderholdet: Ivar Blegvad, Mikkel Gadmar, Johnny W. Hansen, Lars Hansen, Tommy Lind og Daniel Lindsten. Afholdt en lørdag i starten af januar. Der deltog 12 hold på hver seks spillere. I alt var deltagerantallet på omkring 90. Festudvalget bestod af formanden Flemming ’Fad’ Johansen, turneringschefen Thomas W. Rasmussen, seedningschefen Jasin Rahmani Christensen og løsgængerne Klaus B. Johansen og Stefan Due Jensen.

2008 (Januar)
Vinderholdet: Jasin Christensen, Janne Fynbo, Per Grønne, Thomas Haxman, Ole Petersen og Ulrik Thomsen. Der deltog 12 hold på hver seks spillere. Afholdt en lørdag i starten af januar. Det samlede deltagerantal var på omkring 80 personer. Den årlige ’Palle Banks Quiz’ blev vundet af Bernhard Deneke på målfoto foran Jens Kolding, Kim Milwertz og Lars Arnskov.

2007 (Januar)
Vinderholdet: Tommy Lind, Claus Nielsen, Ole Petersen, Torben Rasmussen og Camilla fra dameafdelingen. Festlighederne blev ledet af Flemming ’Fad’ Johansen. Deltagerantallet i omegnen af 90 personer. Afholdt lørdag den 13. januar. For første gang foregik det på den nye kunstgræsbane på Svanemølleanlægget, der havde erstattet den gamle grusbane.

2006 (Januar)
Vinderholdet: Søren Jensen, Simon Lübecker, Rasmus Riisbro Madsen, Ole Puggaard og ikke mindst Frank Rasmussen. Afholdt en lørdag i starten af januar. Deltagerantallet opgjort til omkring 80 personer. Kampene blev spillet på grusbanen på Svanemølleanlægget. Det var sidste gang, der blev spillet på grusbane.

1998 (November)
Der blev afholdt five-a-side allerede den 28. november. Kampene blev afviklet på grusbanen på Svanemølleanlægget. Det fremgår af medlemsbladet, at dameholdet var repræsenteret, men ikke hvem der var på vinderholdet.

1984 (December)
Vinderholdet: Bent Andersen, Peter ‘Mugabe’ Andersen, Carsten Jørgensen, Jan Stæhr og Kim Rasmussen. Blev afholdt den første søndag i december måned. Som det fremgår af billedet af vinderholdet ovenfor, var banen snedækket. 

1983 (December)
Vinderholdet: Lars Andersen, Bent Due, Carsten Friis, Jens Kolding og Bent Mortensen.

1982 (December)
Vinderholdet: Michael Korak, Mogens Løber, Tonny Madsen, Jørgen Ritnagel og Jens-Carl Rasmussen. 

1981 (December)
Vinderholdet: Jørgen Andreasen, Mogens Løber, Ole Petersen, Lasse ’Tarok’ Specht og John Werner.

1978 (December)
Vinderholdet: Palle ’Banks’ Jørgensen, Kim Lembech, Flemming Mathiesen, Søren Rørbæk og Henrik Sørensen.

1977 (December)
Vinderholdet: Ole Jensen, Kai Orla Jensen, Allan Møller, Erik Norsker og John ’Bollmann’ Rasmussen.

1976 (December)
Vinderholdet: Claus Dalgaard, Kim Nielsen (Fuglen), Erik Norsker, Søren Platau og John ’Bollmann’ Rasmussen.

1975 (December)
Vinderholdet: Erling Bøje, Brian Carlsen, Ole Granhof, Per Jürgensen og Eddie Schønbeck.

1974 (December)
Vinderholdet: Hans Christian Boserup, John Christensen (Chesmann), John Falken, Jørgen Ravn og Ejgil Roland Petersen. 

1973 (December)
Vinderholdet: Erling Bøje, Knud Dalgaard, Kurt Henriksen, Finn Ilsø og Eugen Pedersen (Smeden).

1972 (December)
Vinderholdet: Finn ’Ludo’ Jensen, Palle ’Banks’ Jørgensen, Jens Kolding, Hans Paulander og Ejgil Roland Petersen. Der var – undtagelsesvist – syv på hvert hold. Hvem de to sidste var på dette suveræne hold er glemt, men det er sådan set skide lige meget. 

1971 (December)
Vinderholdet: Bent Andersen, Hans Christian Boserup, Max Buus, Poul Verner Hansen og Einar Richard Jensen.

1970 (December)
Vinderholdet: Finn Bertelsen, Karsten Gronemann, Steffen Hansen, Jens Kolding og Henning Tøth.

1969 (December)
Vinderholdet: Hans Christian Boserup, Niels Gummesen, Poul Erik Petersen, Bent Sørensen (Smeden) og Jan Wennecke.

1965 (December)
Vinderholdet: John Christensen (Chesmann), Tommy Rex Christensen, Fritz Juhl Jensen, Leif Milwertz og Lindy Olsen.

1962 (December)
Vinderholdet: John ’Skjold’ Christensen, brødrene Finn Jacobsen og Jørgen Jacobsen, Kai Orla Jensen og Jørgen Sundquist.

1961 (December)
Vinderholdet: Steen Bo Caspersen, John Christensen (Chesmann), Ove Fogh Pedersen, Poul Offenbach (Boffa) og Svend Petersen (Den Stive).

1960 (December)
Vinderholdet: Arvid Christensen, Otto Jacobsen, Hans Erik Petersen, Leif Petersen (Store Leif) og Leif Rønnow. Ikke overraskende at dette stjernebesatte hold vandt.

1958 (December)
Vinderholdet: Tommy Andersen, Jørgen Jacobsen, John Larsson, Bent Nielsen (Bitter) og Mogens Nielsen (Mogens Købmand).

1957 (December)
Vinderholdet: Poul Andersen, Erling Hansen, Erik Jepsen, Kenneth Seidler og Anders Yrfeldt.

1956 (December)
Vinderholdet: Leif Clemens Pedersen, Leif Petersen (Store Leif), John Riis, Kenneth Seidler og Anders Yrfeldt. 

1955 (December)
Vinderholdet: Ole Bang, Ole Dyhr, Jørgen Hammeken, Aksel Kørner og Mogens Bach Nielsen.

1954 (December)
Vinderholdet: John Andreasen, Ole Flemming Hansen, John Jønsson, Mogens Bach Nielsen og Poul Offenbach (Boffa).

1953 (December)
Vinderholdet: Svend Andersen, John Jønsson, Arne Klimer (Nielsen), Anders Møller og Verner Olsen.

1952 (December)
Vinderholdet: Leif Eriksen, John Hansen, Aksel Kørner, Knud Petersen og Jørgen Voigt.

1951 (December)
Vinderholdet: Arne Klimer, Verner Jespersen, John Jønsson, Helge Nielsen/Nitrup og Børge Petersen.

1950 (December)
Vinderholdet: Poul Andersen, Leo Christensen, Kaj-Ove Møller, K. Leif Nielsen og Ib Segner.

1949 (December)
Vinderholdet: Verner Christensen, Erik Knudsen, Sven Lorenzen, Jørgen Petersen (Fisker-Jørgen) og Henry Salomonsen.

1948 (December)
Vinderholdet: Ove Jensen, John Jønsson, Rudolf Olsen, Kaj Skovgaard og Thommy Thomasen.

1947 (December)
Vinderholdet: Leif Bergqvist, Arne Hansen, Erik Larsen, Henning Pedersen og Knud Vig Petersen.

1946 (December)
Vinderholdet: Verner Christensen, Poul Eriksen, Michael Rohde, Bent Schou og Arne Winther.

1945 (December)
Vinderholdet: Kaj Hansen (Lille Kaj), Jørgen Petersen (Fisker-Jørgen) og tre ukendt.

1942 (December)
Vinderholdet: Preben Kargaard, Laurids Larsen, Anders Møller, Arne Klimer (Nielsen) og Poul Thomasen.

27. januar 2017 / Palle ’Banks’ Jørgensen