Vælg en side

Tirsdag 16. juni 1953 spillede B.93 en meget omtalt kamp i Idrætsparken mod selveste Juventus. Vi har her samlet fakta såvel som anekdoter fra før, under og efter kampen.

 

Det er ikke hver dag B.93 møder Juventus. Det er dog sket i et par drengefodbold kampe i 2019, men den mest kendte kamp er uden tvivl den der blev spillet i dag for præcis 70 år siden.

Kampen blev spillet i anledning af B.93’s 60 års jubilæum, og da vi som bekendt netop har fejret 130 års fødselsdag, må det jo alt andet lige være 70 år siden.

I anledning af klubbens 60 års fødselsdag (19. maj 1953), blev der holdt en jubilæumsfest på dagen (tirsdag) i Haandværkerforeningen, Dr. Tværgade. Pris for deltagelse med middag var 25 kroner. Påklædning smoking eller mørkt tøj.

Festen kulminerede, da DBU’s formand Ebbe Schwartz overrakte klubbens formand Helge Scharff DIF’s ærestegn. Festen har formentlig været god, i hvertilfælde var talernes antal legio.

Jubilæets højdepunkt foregik dog først en lille måned senere, nemlig kampen mod Juventus i “Parken”.

Kampen var især interessant, idet Juventus i angrebet havde tre danske stjernespillere, nemlig Karl Aage Hansen (tidligere AB), John Hansen (tidligere FREM) og Carl Aage Præst (tidligere ØB). Derudover havde “Juve” mange andre stjernespillere, ikke mindst målmand Viola, centerforward Boniperti og centerhalfen Parola (Italiens mest berømte spiller).

Interessen for kampen var enorm, og for første og eneste gang i klubbens historie var plakaterne, der annoncerede for B.93-arrangementet, overklistret med sedler på skrå med ordet UDSOLGT (Se Medlembladet fra juni / juli 1953’s forside, webred.).

I omtalen i Politiken 16. og 17. juni 1953 fremgår det, at der på kampdagen var 3.000 billetter tilbage. De blev solgt fra en bod på Rådhuspladsen. Der var kun adgang til Idrætsparken for dem, der havde købt billet. Altså ingen betaling ved tælleapparaterne.

B.93 havde forstærket sit hold med målmanden Per Henriksen (Frem) og angriberen Knud Lundberg (AB).

B.93 tabte kampen 1-2. Jørgen Jacobsen scorede for B.93 og samme Jørgen Jacobsen var tæt på at udligne i slutminutterne.

Som det fremgår af forsiden var der udsolgt til jubilæumskampen mod Juventus, hvilket betød 41.800 tilskuere.

Arrangementet var en dundrende succes. Det var en lun sommeraften og kampen var fin.

Efter kampen var der banket i Nimbs selskabslokaler, hvor de italienske spillere fik overrakt et kongeligt porcelæns askebæger med klubbernes emblemer.

Præsidenten Agnelli fik en kæmpestor vase. Dagen efter var B.93 vært på en dejlig bustur i Nordsjælland.

I artiklen i Medlemsbladet juni / juli 1953 retter alle B.93’s medlemmer en varm tak til bestyrelsen med en særlig adresse til primus motor, John Andreasen for det strålende arrangement, et arrangement, der med tre stjerner vil gå over i klubbens historie som en af de allerstørste dage.

Det var en dag, hvor enhver 93er rankede ryggen, hvor klubbens navn med hæder blev nævnt af tusinder.

B.93 vs. Juventus 1-2, tirsdag 16. juni 1953. Juventus’ John Hansen (Lange John) i en hovedstødsduel med Knud Petersen. Idrætsparken var udsolgt til sidde plads. Foto: B.93’s historiske arkiv.

Det forstærkede B.93 hold stillede op således

1. Per Henriksen (Frem)

3. Knud Petersen
2. Leif Rønnow

6. Børge Christensen
5. Poul Andersen
4. Flemming Nielsen

11. Ole Mullerup
10. Knud Lundberg (AB)
9. Leif Bergqvist
8. Jørgen Jacobsen
7. Henning Bjerregaard

Træner

Carlos Pintér

Der blev ikke skiftet ud i kampen, hverken hos B.93 eller Juventus.

Juventus stillede op med denne start 11’er

1. Viola

2. Travia
3. Manente

4. Parola
5. Ferrario
6. Piccinini

7. Muccinelli
8. Karl Aage Hansen
9. Boniperti
10. John Hansen
11. Carl Aage Præst

Juventus-direktøren var med på turen

Giovanni ’Gianni’ Agnelli (født 12. marts 1921 og død 24. januar 2003) med tilnavnet L’Avvocato (Advokaten) var præsident i Juventus fra 1947 til 1954 og ansatte John Hansen, Carl Aage Præst i den periode. I 1954 overlod han posten til sin bror Umberto.

Dommertrio

Leo Helge med linjevogterne Helge Andersen og Erik Brenting. Erik Brenting var medlem af B.93 i 94 år (rekord). Han døde i sommeren 2022 og blev 104 år.

Som det fremgår var opstillingen 2-3-5 tilsyneladende den dominerende på den tid. Siden er 4-3-3 vundet frem, mens B.93 i dag som oftest har et 4-2-3-1 udgangspunkt som for eksempel i sejren ude over Aarhus Fremad på Riisvangen Stadion.

Se kampprogrammet

Sådan så forsiden til kampprogrammet ud. Kilde: Historisk beskrivelse af B.93’s kampprogrammer.

Anekdoter fra kampen: Frits Ahlstrøm fortæller

– Jeg var selv til kampen, 8 år gammel. Jeg tror, det var første gang, jeg var i Idrætsparken.

– Jeg husker, et italiensk vermouth-firma uddelte postkort til tilskuerne med et billede af ’dansker-trioen’ Karl Aage Hansen, John Hansen og Carl Aage Præst; tre personligheder, jeg senere lærte at kende personligt.

– Karl Aage Hansen var min træner en af de 2½ sæsoner, jeg spillede på 1.-2. holdet i AB. Jeg hjalp John Hansen med at skrive og redigere programmet, da Boldklubben Frem spillede 100-års jubilæumskamp mod Juventus i Idrætsparken i 1986. Og jeg introducerede Carl Aage Præst i DBU’s Fodboldens Hall of Fame i 2008 (efter at have været i Torino for at lave et interview med Giampiero Boniperti, der skulle vises i forbindelse med optagelsen).

– Giampiero Boniperti lavede 179 mål i 459 turnerings-og pokalkampe for Juventus. Jeg har ikke tallene for hans venskabskampe og mål, deriblandt det ene, han scorede mod Per Henriksen og B.93 (jf. topfotoet).

– ’Boni’ – som medspillerne kaldte ham – præsterede 8 mål i 38 landskampe; i 24 af dem var han anfører. Giampiero Boniperti døde 18. juni 2021 og blev 92 år. Han var et elskeligt menneske og en stor personlighed, som ikke lagde skjul på sin kærlighed til og beundring for de tre danskere samt ikke mindst Juventus.

En senere krølle på historien med Carl Aage Præst og Frits Ahlstrøm

Dette foto er taget på Brøndby Stadion 19. november 2008, da DBU i forbindelse med en venskabskamp mod Wales markerede 100-året for Danmarks første officielle landskamp.

DBU havde i den anledning inviteret Frits Ahlstrøm og alle tidligere på det tidspunkt levende A-landsholdsspillere til spisning. 140 deltog, deriblandt Carl Aage Præst, som Frits tidligere på året – som medlem af juryen – havde introduceret til Fodboldens Hall of Fame i Cirkusbygningen, hvor han modtog en statuette og et diplom.

I Brøndby overrakte Frits Ahlstrøm Carl Aage Præst en original Juventus-trøje, som Frits havde hjembragt fra Torino som mediedirektør, og holdt en tale for ham.

Frits Ahlstrøm overrækker Carl Aage Præst Juventus-trøjen ved DBU-arrangementet. Foto: Per Kjærbye.

Carl Aage Præst blev født 26. februar 1922 og døde 19. november 2011. Han repræsenterede ØB med 17 mål i 24 landskampe fra 1945 til 1949 inden han blev professionel i Juventus. Han fik dog DBU’s Guldur for 25 kampe, eftersom DBU vedtog at medregne hans optræden på Europa-holdet mod Storbritannien på Hampden Park i Glasgow i 1947.

Beskrivelse af kampen af journalist Flemming Nielsen

Journalisten Flemming Nielsen (som selv var med i kampen), skrev dette om den ekstraordinære oplevelse og stemning:

De sprøde toner fra Sct. Jacob Kirkens klokker druknede i et vræl af begejstring … 41.800 opstemte og forventningstilskuere måtte simpelthen have luft, da holdende kom på banen.

UDSOLGT … plakaternes sorte bogstaver skreg irriterende klart for tusindvis af skuffede udenfor Idrætsparkens lukkede porte, at man var kommet for sent. I løbet af et par timer, var der udsolgt til denne kamp, som hele landet havde talt om i ugevis – en stor københavnerbegivenhed.

Og hvilken forrygende, pragtfuld fodboldkamp, hvilket show, hvilket drama for de heldige, der var sluppet gennem tælleapparaterne, selvom det naturligvis blev italiensk sejr over et B.93-hold med støtte af de internationale Knud Lundberg (AB) og Per Henriksen (FREM). De to gæstearbejdere var en klar forstærkning, af et 93-hold der overgik sig selv.

I forsvaret stod Poul Andersen som en olm tyr og nedlage alt, hvad der kom. Leif Rønnow gjorde sig fint mod Præst, der ellers var herlig i sine finter og glidende eksplosive tyk med bolden klistret til tæerne, Knud Petersen fulgte trop, Flemming Nielsen var efter lange John Hansen og tog utallige gange stikket hjem, og lille, tætte Børge Christensen brød utallige angreb.

I angrebet var, efter generalissimus Lundberg, Leif Bergqvist en uhyre farlig centerforward på færde over det hele og med ypperlig spilfordeling, mens Jørgen Jacobsen, lavede målet og havde chancer til to til, men desværre var uheldig. Men bedst ved det hele var næsten, at der blev spillet på fløjene Mullerup og Bjerregaard, hvoraf Bjerregaard var ustyrlig i sine fremstød. Ja, det var en vidunderlig aften som vi levede længe på.

Palle “Banks” Jørgensen afslutter fortællingen om Juventus kampen i sin B.93 bog B.93’s fodboldhistorie ’Michael Rohde – og alle de andre

Ifølge træner Carlos Pintér var kampen en væsentlig årsag til de dårlige resultater der kom i efterårsturneringen – spillerne troede åbenbart de kunne gå på vandet. De 9 efterårskampe – 1953 – indbragte sølle 3 point.

Primus motor for det meget vellykkede arrangement var bestyrelsen med John Andreasen suverænt i spidsen.

Kontakten var skabt efter John Andreasen havde skrevet et personligt brev til Carl Aage Præst. Udover kampen i Idrætsparken havde B93 en forpligtigelse til at arrangere yderligere 5 kampe for Juventus – også det klarede John A.

Topfotoet er fra B.93’s historiske arkiv fra 1-2 nederlaget i 1953 foran 41.800 tilskuere i en totalt udsolgt Idrætsparken. Målmanden Per Henriksen (udlånt fra FREM) og Knud Petersen må overgive sig, da Giampiero Boniperti lægger læderkuglen ind i netmaskerne. Kampprogram og medlemsblad forsiderne er fra B.93’s historiske arkiv. Portræt af Frits Ahlstrøm: Privat. Foto af Frits Ahlstrøm, der overrækker Carl Aage Præst Juventus-trøjen: Per Kjærbye. Portræt af Palle “Banks” Jørgensen: Fra en af B.93’s mange nostalgisammenkomster, sandsynligvis taget af Christian Winther eller Torben Klarskov.