Verdens største sportsbegivenhed er De Olympiske Lege, som fandt sted for første gang i 1896 i Athen.
Se en oversigt over afholdte Sommer OL siden starten i 1896.
Se en oversigt over afholdte Vinter OL.
Se en oversigt over danske OL guldmedaljevindere.
B.93 har været repræsenteret af nedennævnte 20 personer:
Tennis
Morten Christensen (1988 Seoul)
Erik Tegner (1920 Antwerpen og 1924 Paris)
Victor Hansen (1912 Stockholm)
Aage Madsen (1912 Stockholm)
Axel Thayssen (1912 Stockholm)
Fodbold
Poul Andersen (1952 Helsingfors)
Svend ’Boston’ Nielsen (1952 Helsingfors)
Knud Børge Overgaard (1948 London)
Ove Jensen (1948 London)
Christian Grøthan (1920 Antwerpen)
Michael Rohde (1920 Antwerpen)
Fritz Tarp (1920 Antwerpen)
Axel Thufason (1912 Stockholm)
Harald Hansen (1908 London og 1912 Stockholm)
Viggo Malmquist (1912 Stockholm)
Anthon Olsen (1912 Stockholm)
Emil Jørgensen (1912 Stockholm)
Magnus Beck (1908 London)
August Lindgren (1908 London)
Johannes Gandil (1908 London)
—-
Johannes Gandil var også med ved OL i 1900 (Paris), hvor han repræsenterede Københavns Amatør Forening i atletik. Han stillede op i 100 meter løb, hvor han blev nummer tre i det indledende heat. Hans fodbeklædning var spartasko, idet han ikke vidste at løbene skulle foregå på en græsbane; et alvorligt handicap. Tiden blev beregnet til ca. 11,4. Den gang målte man kun tiden på vinderen. De øvriges tid blev udregnet ud fra afstanden til vinderen. Sådan er det ikke længere.
Ved de uofficielle lege i 1906 i Athen var målmanden Vigo Andersen, Henry Rambusch og Axel Hansen med i truppen på det danske fodboldhold. Da DBU ikke ville medvirke, blev det et udvalgt KBU-hold, uden et par af de bedste, der tog af sted. Den indledende kamp, som var en semifinale, blev vundet over Smyrna med 5-1 (1-1). I finalen mod Athen førte Danmark med hele 9-0 ved pausen, hvorefter grækerne opgav. Danmark fik guld, medens grækerne blev diskvalificeret fra medaljelisten.
Tennisspilleren Niels Turin fra B.93 var som repræsentant for Hermod med i gymnastik i 1908 (Athen), hvor det blev til en fjerdeplads. Han var også med på gymnastikholdet i 1920 (Antwerpen), hvor det danske hold vandt guld foran Norge i ’holdgymnastik efter frit system’. Det skal nævnes, at der kun var to hold i konkurrencen.
En anden af klubbens tennisspillere, Robert Klein Madsen, var som repræsentant for HG også med på samme gymnastikhold som Niels Turin i 1908. Derudover deltog Robert Klein Madsen også i gymnastik ved det uofficielle OL i 1906 (Athen).
Fodboldspilleren Oluf Kinck Petersen (56 kampe/0 mål i perioden 1909/19), som gik under betegnelsen ’Pyro’, der kom af ’Pyromanen’, fordi han brændte så mange oplagte chancer, deltog ved OL i 1920 (Antwerpen), som repræsentant for KIF. Han deltog i kuglestød (nr. 11) og spydkast (ikke placeret). Selvom Oluf først kom i gang med atletikken som 24-årig vandt han 12 individuelle DM-titler.
Overlæge Tage Jørgensen (1918/99), der var klubbens næstformand (1969/72), deltog ved OL i 1948 (London) i fægtning. Han var med på fleuretholdet der blev nummer 6 (ud af 16 hold). Tages søn Mogens Jørgensen spillede 28 kampe/6 mål (1969/71) for B.93.
Om 93’ernes præstationer ved OL kan nævnes
Morten Christensen: Tabte sin første kamp i single til jugoslaven Slobodan Zivojinovic i første runde med 5-7, 2-6 og 4-6. I double spillede Morten sammen med Michael Tauson (KB). De vandt over Grant Connell/Glenn Michibata fra Canada med 3-0 og herefter over Gilad Bloom/Amos Mansdorf fra Israel med 3-0. I kvartfinalen tabte danskerne til de senere guldvindere Ken Flach/Robert Seguso, USA med 4-6, 5-7 og 2-6.
Erik Tegner: Deltog to gange ved OL. I 1920 tabte han sin første singlekamp til japaneren Sujomi Kashio. I mixdouble spillede han sammen med Amory Folmer Hansen (KB). Efter sejre over et belgisk og svensk par tabte danskerne semifinalen 0-2 til et fransk par. I bronzekampen tabte de med samme cifre til et tjekkisk par. I 1924 tabte Erik i anden runde knebent til norske Jack F. Nielsen. I herredouble spillede Tegner sammen med legenden Einer Ulrich (KB), hvor de vandt to kampe og tabte 1/8-finalen. I mixdouble spillede Tegner sammen med Elsebeth Brehm (KB), hvor de tabte deres første kamp.
Victor Hansen: Højesteretsdommeren, klubbens mangeårige dirigent, vandt sin første kamp uden kamp, men tabte herefter til Bela von Kehrling fra Ungarn med 1-3. I double spillede Victor Hansen sammen med den kontroversielle KB’er Leif Rovsing. Parret vandt første kamp uden kamp over Ardelt/Kodl fra Böhmen. I næste runde tabte danskerne 1-3 til et russisk par.
Aage Madsen: Tabte sin første OL-kamp til klubkammeraten Axel Thayssen med 1-6, 3-6, 6-3 og 3-6. Sammen dannede de to par i herredouble. De vandt første kamp over Hyks/Sebek fra Böhmen, men blev herefter ekspederet ud af svenskerne Wennergren/Nylén med 0-3.
Axel Thayssen: Vandt sin første singlekamp over klubkammeraten og doublemakkeren Aage Madsen. I næste runde tabte Thayssen til den senere vinder, C. W. Winslov fra Syfafrika med cifrene 4-6, 6-3, 4-6 og 4-6. I herredoublen med Aage Madsen blev det til to kampe og i bad for 93’erne. Thayssen var stifter og redaktør af tennisforbundets fagblad ’Lawn-Tennis’ fra 1920 til sin død i 1952.
Poul Andersen og Svend ’Boston’ Nielsen. Begge var med i alle tre OL-kampe mod Grækenland (2-1), Polen (2-0) og kvartfinalen mod Jugoslavien (3-5). Svend Nielsen scorede et kanonmål mod Polen fra lang afstand. Poul Andersen debuterede i den første OL-kamp, han var med efter afbud fra hans tidligere klubkammerat Christen Brøgger (AB). De to 93’ere blev af fodboldprofessor Knud Lundberg nævnt som blandt de bedste danskere ved OL.
Knud Børge Overgaard og Ove Jensen. Medens Ove Jensen var fast reservemålmand for Eigil Nielsen (KB), spillede Knud Børge Overgaard alle fire OL-kampe, som var mod Egypten 3-1 (efter forlænget spilletid), kvartfinale mod Italien 5-3 (hvor John Hansen, Frem, scorede fire mål), semifinale mod Sverige (2-4) og bronzekampen mod England (5-3). K. B. Overgaard, normalt fløjhalf, spillede alle fire kampe som venstre back. Det sædvanlige backpar Poul Petersen og Knud Bastrup-Birk blev begge skadet kort før OL. Det flotte resultat betød, at en stribe danskere efterfølgende blev professionelle i Italien.
Christian Grøthan, Fritz Tarp og Michael Rohde. Ved OL i Antwerpen var Danmark så heldig, at de i første runde (knald og fald kampe) bare skulle spille mod Spanien. På forhånd var Danmark favoritter til guldet. Og modstanderen havde aldrig tidligere spillet en landskamp. Men den fremragende spanske målmand Ricardo Zamora var ikke til at passere, og Spanien vandt sensationelt 1-0. Det blev starten på Spanien blev Danmarks onde ånd (bl.a. 1-5 i 1986). Det var kun Grøthan og Michael Rohde der var med i kampen, Fritz Tarp var reserve. Og lederne gjorde den fejl ikke at benytte Carl ’Skomager’ (B1903), fordi han kom for sent til morgenkaffen. Det var jo bare mod Spanien!
Axel Thufason, Harald Hansen, Anthon Olsen, Emil Jørgensen og Viggo Malmquist (reserve). Hele fem repræsentanter havde B.93 med i truppen til OL 1912 i Stockholm. Danmark vandt i cup-systemet 7-0 over Norge og 4-1 over Holland, og var herefter klar til finalen mod England (2-4). Derved vandt Danmark (og Harald Hansen) OL-sølv for anden gang i træk. Danmarks helt store spiller var 22-årige Anthon Olsen der scorede hele syv mål i de tre kampe (fordelt med 3, 2 og 2).
Harald Hansen, August Lindgren, Johannes Gandil og Magnus Beck (reserve). Den første kamp ved OL den 19. oktober 1908 mod Frankrig (B-hold), var samtidig Danmarks første landskamp i historien. Det blev en sikker sejr på 9-0. I næste kamp, semifinale, så det alvorligere ud, idet det denne gang gjaldt Frankrigs A-hold. Kampen blev historisk af flere årsager; Danmark vandt historiens største sejr med 17-1 og Sophus ’Krølben’ (Nielsen) fra Frem scorede 10 mål. I finalen tabte Danmark 0-2 til værtsnationen England, og kunne således rejse hjem med OL-sølv.
Alle fodboldspillerne har deres egen profil beskrevet her.
16. februar 2020 / Palle ’Banks’ Jørgensen