Vælg en side

Palle “Banks” Jørgensen skriver mindeord.

Det er meget trist, men Jan Høiland er død. Han blev 72 år.

Dermed har klubben mistet en af sine helt store spillere. Sammen med Tom Søndergaard og Jens Kolding var Jan Høiland de absolut bedste spillere klubben har haft siden DM-titlen i 1946. Det behøver vi ikke sende til afstemning.

Jan Højland (egentligt Høiland) Nielsen var født 15. januar 1952 (Frederiksberg). Han kom til klubben som 12-årig fra fælledklubben ØB. Han var samme årgang som Jens Kolding, og træneren Poul Zølck gav de to talenter frie tøjler. Der måttes dribles.

Jan Høiland var en fysisk stærk spiller, der havde en god teknik, kunne tackle igennem og så havde han et formidabelt skud. Jan var let at kende på sit store krøllede hår. Han blev rykket op som senior som kun 17-årig. Dengang ret usædvanligt, det krævede DBU’s tilladelse, og der var ingen fortrydelsesret.

Da Jan debuterede for B.93 i 1970 var B.93 i 3. division. Selvom Jan Høiland blev divisionstopscorer med 15 mål blev det kun til en 2. plads efter Slagelse (som ikke gav oprykning). Også i 1971 blev det til en 2. plads, denne gang efter Fremad Amager.

I 1972 blev det til gengæld til en sikker 1. plads med 22 kampe, 20 sejre, 1 uafgjort og 1 nederlag og en målscore på 73-16. Med 93 % af de mulige point, er det den højeste procentdel i DM-turneringen nogensinde. Og derved rykkede B.93 op i 2. division.

Det legendariske hold var: Henrik Juul – Leif Kronholm, Erling Bøje, Finn ’Ludo’ Jensen og Hans Paulander – Bernhard Deneke, Jan Høiland og Finn Ilsø – Jens Kolding, Bent Andersen og Kenn Hansen. På bænken: Svend Petersen og Vagn Müller.

I 1974 sikrede B.93 sig så oprykningen til 1. division, landets bedste række. Efter første halvdel var B.93 ubesejret. Selvom Jan Høiland i sommerpausen blev solgt til tyske 1860 München, lykkedes det at fastholde oprykningspladsen.

Jan Høiland spillede fem år i Tyskland for 1860 München, i starten på midtbanen, senere som libero. Han spillede 117 turneringskampe og scorede 11 mål for det tyske storhold, nogle sæsoner i Bundesligaen andre i 2. Bundesligaen.

I juli 1977 scorede han ’månedens mål’, han kom drivende med bolden, og et pænt stykke uden for feltet sparkede han bolden ind under overliggeren med et drøn.

Jan husker specielt nogle oprykningskampe til Bundesligaen. Første kamp i Bielefeldt blev tabt med 0-4. I hjemmekampen i München vandt 1860 München så med 4-0. Der skulle derfor spilles en omkamp i Frankfurt, som 1860 München vandt. Ved hjemkomsten i München blev spillerne modtaget af 25.000 begejstrede fans.

Jan spillede kampe på Ynglingelandsholdet og U-landsholdet. Det blev også til 5 A-landskampe. Det var dengang, de udenlandske klubber ikke var meget for at frigive deres spillere.

Jan spillede 192 kampe og scorede 56 mål for B.93 i perioden 1970/81. I sin lange fodboldkarriere blev han opereret tre gange i knæet, men vendte hver gang tilbage.

Da B.93 i 2012 startede en Nostalgifest for tidligere 1. holdsspillere var Jan fast deltager. Det samme gjaldt den årlige fest for ’De Gyldne’, som er en facebookgruppe ledet af Claus Vandborg. Jan så virkelig frem til at mødes med gamle klubkammerater.

Jan fik sidste år konstateret prostatakræft. Da han i slutningen af 2023 fik besked om, at der ikke kunne gøre mere besluttede han, at han ville begraves i stilhed. Jan boede i hus i Nivå. Han døde 3. februar 2024.

Jan blev som helt ung kæreste med Randi, som han gik i skole med. Til næste år ville de have haft guldbryllup. De fik sønnen Patrick, som har skaffet dem fem børnebørn (fra 12 til 23 år).

Jan var en gennemsympatisk person, uden nykker, ham vil vi savne.

Mindeord af Palle “Banks” Jørgensen, 4. marts 2024.
Topfoto: Claus Vandborg fra 93’eren portrættet fra 10. september 2019, hvor du også kan se Tor des Monats fra juli 1977, signeret Jan Høiland. Portrætfoto fra Jan Høilands aktive karriere: B.93’s spillerprofil sider.