Vælg en side

Kulturudvalgets historie

I år 2000 etableredes Museumsudvalget (som nu hedder Kulturudvalget) med lokaler på 1. salen i klubhuset, der hvor der i dag er trænerkontor. Seks år sener blev lokaliteterne ændret til et mindre lokale på 2. salen. Efter 3-4 år på toppen flyttede udvalget så i 2009 ned i stueetagen, skråt over for kontoret.

Ved udvalgets etablering i 2000 bestod dette af en stribe ældre hæderkronede klubmedlemmer, nemlig: Kai Orla Jensen (død 2004), Jørgen Norsker (udtrådt 2005, død 2016), Hans Hesselberg (udtrådt 2006), Freddie Birtø (udtrådt i 2012) og Palle ”Banks” Jørgensen.

Medlemskredsen er hen ad vejen suppleret med Kaj ’Boll’ Christensen (2006), Finn ’Ludo’ Jensen (2006), Gert ’Pibe’ Jensen (2013). I efteråret 2007 indtrådte Leif Milwertz, som indledte med at fortælle, at hans betingelse for deltagelse var, at man ændrede navn fra Museumsudvalget (der lød for støvet) til Kulturudvalget. Med kniven på struben blev navnet ændret. Leif Milwertz, kaldet ’Mille’, døde desværre allerede året efter.

Udvalget startede ikke på bar bund, for oppe på loftet på ’Slottet’ stod 30-40 flyttekasser med forskelligt materiale (medlemsprotokoller, billeder, trøjer, vimpler, plakater, regnskabsbøger, jubilæumsskrifter m.v.). Materialet havde tidligere været opbevaret i kælderen i Tennishallen på Østerbro Stadion.

Museumsudvalget har disse formål

1: Opbevaring og beskyttelse af klubbens historiske materiale
Al materiale opbevares omhyggeligt i kulturudvalgets lokale, og udlånes i øvrigt ikke. Jævnligt efterlyses nyt materiale i medlemsbladet, så ingen kan finde på, at smide gamle ting ud. Vi har bl.a. modtaget materiale fra Michael Rohde, Leif Rønnow, Kaj Hansen (Lille Kaj) og Knud Petersen.

2: Udsmykning i restaurationen og tilstødende lokaler/gangareal
Ingen skal være i tvivl om, at B.93 er en klub med stolte traditioner, når de besøger ’Slottet’. Det er Kulturudvalget, der løbende sørger for udsmykningen. En kold dag i december 2014 kom udvalget udendørs. Så nu er den gamle jernskulptur af I. C. Gandil placeret på væggen ved hoveddøren.

3: Vedligeholdelse af ’Wall of Fame’
I forbindelse med 110 års jubilæet afslørede Kulturudvalget en nyskabelse i form af Wall of Fame. Efter mange drøftelse havde udvalget fundet de 28 mest markante sportsfolk i B.93. Sidenhen er yderligere syv blevet optaget. Løbende vurderer Kulturudvalget om der skal optages nye medlemmer, som kræver en sportslig indsats ud over det sædvanlige. Man kan læse mere på hjemmesidens historiesider, punkt 9.

4: Opbevaring af medlemsblade
I perioden 1914/41 udkom et årsskrift. Fra 1942 blev årsskriftet afløst af et medlemsblad, der udkom 4-10 gange om året. Indholdet af disse medlemsblade kan læses under historiesiderne, punkt 14. Kulturudvalget er i besiddelse af et (eller flere) eksemplarer af samtlige medlemsblade. Alle bladene er professionelt indbundet.

5: Pokaler
Langt de fleste af klubbens mesterskabspokaler eksisterer ikke længere. De blev stjålet ved et indbrud i 1980, medens klubhuset lå i Stadionbygningen. De pokaler der overlevede, er placeret i to pokalskabe, som står i gangen ned mod restaurationen. Pokalskabene er en donation fra Tuborgfonden.

Pr. 1. januar 2015 består udvalget af:

Palle ‘Banks’ Jørgensen (formand)
Kai ‘Boll’ Christensen (håndværkerformand)
Finn ‘Ludo’ Jensen (håndværkerassistent)
Gert ‘Pibe’ Jensen (kunstansvarlig).

Hvis nogen er interesseret i at besøge Kulturudvalget, kan aftale træffes med en af ovennævnte.

Se Kulturudvalgets side på b93.dk.

29. december 2014 / Palle ’Banks’ Jørgensen