Vælg en side

Ting du bør vide om B.93.

Her er 12 vigtige fakta om din klub, som er udvalgt af Presse- og Kommunikationschefen for B.93 i anledning af klubbens fødselsdag. Læs med og få et historisk overblik:

1. B.93 blev stiftet 19. maj 1893 som “Cricketklubben af 1893”. Det blev dengang aftalt at medlemmerne skulle betale kontingent “efter evne” – en yderst interessant og social beslutning, som måske ville være lidt udfordrende at gennemføre i dag.

2. Det skete på en af Østerbros daværende mondæne restauranter (Café Pedersborg i Odensegade) at godt en snes personer mødtes den 19. maj 1893 og stiftede “Cricketklubben af 1893”. Deltagerne havde udspring i de to tidligere fodbold- og cricketklubber, “Melchioranernes Boldklub” (stiftet 1885) og “Østerbro Boldklub” (stiftet 1887).

3. Fodbold blev indført i 1896, tennis i 1901. Grunden til at tennis blev indført, var ved den dynamiske I. C. Gandils initiativ blevet vedtaget, at klubben også skulle have Lawn-Tennis (som det hed dengang) på sit program. Det betød at man havde tre store sportsgrene på programmet. Bemærk B.93, som jo faktisk startede som cricket-klub, opgav denne sportsgren i 1959.

4. Når det drejer sig om tennisafdelingens titler som senior-Danmarksmester, har de to dominerende været Morten Christensen med 15 danske mesterskaber og Lone Vandborg med 17 danske mesterskaber. Mht holdtitler i Tennisafdelingen, har klubben har vundet DM for hold udendørs en enkelt gang (1997), samt DM for hold indendørs seks gange.

5. På fodboldsiden hører B.93 – med ni danske mesterskaber – til de absolut mest vindende i dansk fodbold. Storhedstiden oplevede klubben i 1930’erne, hvor klubben blev kendt under navnet Champagneholdet og vandt en stribe mesterskaber. I 1982 vandt man DBU’s landsdækkende pokalturnering, og fik kampe i den daværende Europa-cup for pokalvindere.

6. Grunden til B.93’s nuværende geografiske placering er følgende: B.93 startede med at være placeret i “Villaen” på Nørre Alle, men efter et par ændringer af adressen, endte klubben på P.H. Lings Alle, hvor man var placeret til 1993. Grundet Parkens udvidelse (og ændrede placering) måtte klubben flytte til Slottet (Sporsløjfen). Tennis beholdt deres gamle anlæg, og er aktive begge steder.

Vores smukke tennisbaner på det nye anlæg ved Svanemølleanlægget og Tennishallen i baggrunden. Foto: Bo Mortensen.

7. Klubben havde bordtennis som sportsgren fra 1940, men – på grund af manglende interesse – måtte det droppes i 1949.

8. B.93 har haft 19 hovedformænd – den eneste som har været det i to omgange er Gottfred Klint. Den nuværende er Hans Drachmann, som også har spillet på klubbens bedste fodboldhold for et par (!) år siden. Til info modtog Hans Drachmann fortjent DBU Københavns sølvemblem, dette for 25 års tro tjeneste for københavnsk fodbold.

9. DBU har registeret 46 danske A-landsholdspillere fra Fodboldafdelingen, mens de har spillet i B.93, og et ditto ukendt antal tennisspillere på landsholdet (der findes ikke noget materiale som kan hjælpe os omkring denne del af tennishistorien).

10. B.93 glæder sig til næste jubilæum, nemlig 150 år. Det bliver i 2043.

11. Der har også været spillet bridge og i den mere uofficielle afdeling spillet meget kort, raflet og lidt på yderfløjen har “De Gyldne” en golfafdeling, som dog ikke kaster kontingent til hverken gruppen, eller moderklubben. B.93 er en stor del af Østerbros kulturliv.

12. Det som er bedst i B.93 er umuligt at sige. Måske livet på tennisbanerne – både indendørs og udendørs. Når eliteholdene har succes – det gælder både 1. senior for herrer, 1. senior for kvinder og ungdomsholdene i tennis og fodbold, piger og kvinder såvel som drenge og mænd.
Måske er det bare følelsen at være 93’er – klubben som vi alle bærer i vores hjerter – som er det bedste ved B.93.

Bonusinfo

Man kan med held læse en masse interessant her på hjemmesiden om historien (som altid yderst velskrevet af klubbens hofhistoriker Palle “Banks” Jørgensen).

Skrevet af Claus Vandborg.
Topfoto: Jeppe Wermuth. Foto af tennisbanerne: Bo Mortensen.