Vælg en side

Bøger med relation til B.93

Formålet med denne side er at give et overblik over de bøger der er udgivet gennem tiderne af en forfatter med tilknytning til B.93.

I gamle dage var det Johannes Gandil, der primært sørgede for, at B.93 var kendt i forfatterverden. Det var Gandil, der i 1939 udgav det gennem tiderne mest omfattende værk om Dansk Fodbold, som i øvrigt meget passende var titlen på bogen.

I nyere tid har Palle “Banks” Jørgensen sørget for klubbens navn er markedsført vidt omkring. Ikke færre end syv bogudgivelser er det blevet til på 10 år, heraf to om B.93 fodbold, tre om fodboldlandsholdet, en om superligaen og endelig en om håndboldlandsholdene. Nogle meget specielle bøger, som alle har høstet stor anmelderros og givet klubben megen omtale.

 

En oversigt over bøgerne

2012: Mit liv som Elkjær (Preben Elkjær)
2010: The Beast (Brian Jensen)
2008: B.93’s fodboldhistorie – Michael Rohde og alle de andre (Palle “Banks” Jørgensen)
2007: Håndboldhelte (Palle “Banks” Jørgensen)
2005: 15 år med Superligaen (Palle ’Banks” Jørgensen)
2004: Landsholdenes 2198 profiler (Palle “Banks” Jørgensen)
2002: Landsholdets profiler – en biografi over alle 681 spillere (Palle ’Banks’ Jørgensen)
2000: Landsholdet i medgang og modgang (Palle “Banks” Jørgensen)
1999: B.93 Fodbold – en fodboldkrønike (Palle “Banks” Jørgensen)
1997: På egen boldgade (Bjarne Eklund)
1995: Fodboldlærling (Jeppe Tengbjerg)
1993: Fodboldens supertricks (Ole Andersen)
1961: Alle drenges fodboldbog (Flemming Nielsen)
1959: Fodbolden ruller for Danmark (Arne Sørensen)
1955: Fodbold for otte millioner (Jørgen Leschly Sørensen)
1954: På vikingefærd (Magnus Simonsen)
1939: Dansk Fodbold (Johannes Gandil)
1933: Tre fra landsholdet (Poul “Pølse” Jensen m.fl.)
1931: Tyve år på holdet (Michael Rohde)

 

Omtale af bøgerne

2012: Mit liv som Elkjær
Preben Elkjær, kendt af enhver fodboldelsker, har skrevet en bog om sin fornemme karriere, der foregik i FB (ungdom) og som senior (1976/90) i Vanløse, FC. Köln, KCS Lokeren, Hellas Verona og til slut i Vejle BK. Det blev til 69 A-landskampe/38 mål (1977/88).

I bogen er der et afsnit på 10 sider om Elkjærs tid som klubejer i B.93 (2002/04). Sammen med IT-millionæren Thomas Olsen, der havde solgt sin andel af IT-virksomheden Bluecom, købte de to selskabet bag betalt fodbold i B.93. Prisen var 3 millioner kroner. Derved undgik B.93 en truende konkurs. 

Ejerskabet varede 2½ år, hvor B.93 i alle tre sæsoner lå faretruende tæt på nedrykningsstregen i den næstbedste række 1. division. I sommeren 2004 meddelte den nye træner Peter Nielsen, at han efter et halvt år ville løses fra kontrakten. 

Dette, sammenholdt med at Elkjær/Olsen syntes det var for anstrengende at være klubejere, gjorde at makkerparret meddelte klubben, at de ville afvikle ejerskabet. Aktieselskabet blev overdraget tll moderklubben. 

Ifølge Preben Ellkjær var investeringen på 3 millioner kroner vokset til 3,5 millioner kroner, via salg af nogle af klubbens ungdomstalenter. Men til gengæld var ejernes timeløn mere end beskeden.

 

 

 

2010: The Beast
En selvbiografi af den kendte engelske målmand Brian Jensen, født 08-06-1975 på Nørrebro.

Brian var målmand i B.93 i hele sin ungdomstid. Han var en stor og stærk målmand, der ofte blev udlånt til træningen med seniorholdet. Som senior kom han til at stå i skyggen af Jan Hoffmann, så det blev kun til seks kampe på 1. holdet (1995/97).

Ved en ungdomsturnering i Holland stod han fremragende. Det resulterede i en kontrakt med AZ 67, Alkmaar. Det var da han kom til England, først West Bromwich Albions og senere Burnley han for alvor blev kendt, og det var med tilnavnet “The Beast”. Kun i et enkelt tilfælde har DBU sendt bud efter Brian Jensen, og det var som skjult reserve. Det har harmede “The Beast”, hvilket er et af temaerne i bogen.

 

 


2008: B.93’s Fodboldhistorie: Michael Rohde – og alle de andre

Som overskriften tilsiger, er det en bog som fortæller klubbens fodboldhistorie.

I princippet er det en ajourføring af tilsvarende bog der udkom i 1999, nu med et endnu mere udførligt billedmateriale.

Anmeldelserne var igen flotte. Ekstra Bladet gav bogen fem stjerner (ud af seks mulige) under overskriften “Banks scorer igen”. Bogudgivelsen var finansieret af 65 medlemmer, der hver havde bidraget med “en plovmand”.

Bogens undertitel er en ros til klubbens største profil gennem tiderne Michael Rohde.

 

 


2007: Håndboldhelte

Som titlen tilsiger, har vi bevæget os noget væk fra fodboldbanen. Bogen fortæller alt om de to håndboldlandshold, damer og herrer. Som vi kender Palle Banks-bøgerne er der profiler af samtlige landsholdsspillere (herrer og damer) ligesom resultaterne år-efter-år fremgår. Pressen var begejstret, den mest komplette håndboldbog til dato, det er jo nærmest en bibel, ufattelig håndboldværk. Lidt har bogen med B.93 at gøre, udover forfatteren, idet klubbens to gamle målmænd, Kai Orla Jensen og Knud Sørensen også havde været målmænd på håndboldlandsholdet.

 

 


2005: 15 år med Superligaen – fra Schmeichel til Elmander

Betalt fodbold i Danmark blev indført i 1978. I forbindelse med, at turneringsformen blev ændret fra kalenderåret til efterår/forår ved en dobbelt turnering i foråret 1990, blev navnet 1. division samtidig ændret til det nuværende Superligaen med start 1990/91.

I bogen om de første 15 år gennemgår forfatteren Palle ’Banks’ bl.a. alle 26 klubber, herunder B.93, som “kiggede forbi” i sæsonen 1998 – 1999. Der også en oversigt over alle 1326 forskellige spillere, heriblandt kenyaneren Emmanuel Ake Richard Muttendango, der optrådte under falsk navn Ali Akida for AB.

 

 


2004: Landsholdenes 2198 profiler – fra Krølben til Krøldrup

En videreudvikling af bogen om de 681 A-landsholdsspillere, idet forfatteren Palle “Banks” denne gang havde valgt, at skrive om samtlige der havde spillet en DBU-landskamp, helt ned til de yngste.

Samtlige 2198 fik deres helt egen profil. Vor egen klub er repræsenteret med 111 spillere, fordelt med 46 A-landsholdsspillere og 65 øvrige landshold.

Bogen har været udsolgt i en del år, og efterspørges jævnligt. Kan som mange af de øvrige bøger lånes på forskellige biblioteker.

 

 


2002: Landsholdets profiler – en biografi over 681 spillere

En bog på 264 sider, hvor langt de fleste sider er profiler over samtlige danske A-landsholdsspillere.

Udover en udførlig profil er der et profilbillede af samtlige. Ikke tidligere havde nogen beskæftiget sig med det store emne. Og rosen væltede ind til Palle “Banks” med overskrifter som “enestående bog”, “fantastisk gave til alle fodbold-elskere”, “681 stk. dansk kulturhistorie”, “unyttig viden af bedste slags, for dem der vil vide alt”, …

Udover fulde navne, fødedato/sted er der også en dødsdato/sted på de 234 spillere der var afgået ved døden, Arne Karlsen, KB, som den yngste (20 år) og Thorvald Schultz, Vejen, som den ældste (93 år).

 

 

 

2000: Landsholdet i medgang og modgang
En bog på 200 A4-sider, hvor man i løbet af få sekunder kan se samtlige A-landsholdets resultater, holdopstillinger og målscorer. Bogen er – ikke overraskende – fyldt med masser af interessant statistik og spændende oplysninger.

Det var Palle “Banks” første bog om landsholdet. Hans debut blev vel modtaget, det svenske Sportsbladet sukker over de ikke kan præstere noget tilsvarende.

Politikens Rasmus Bech skriver skriver “Herlig fordybelse og stille klukken” i et værk for fodboldelskere. Bogen blev udgivet gennem TIPS-bladet, som blev Palle ’Banks’ tro følgesvend i 2002, 04 og 05.

 

 


1999: B.93 Fodbold – en fodboldkrønike fra den spæde start til Superligaen

Det var første gang vi hørte om Palle ’Banks’ som forfatter.

Bogen fortæller hele B.93’s lange fodboldhistorie i ord, tal, statistik. Og roserne væltede ind på Østerbro.

Politiken udnævnte bogen til en fantastisk bog, som straks må tage æren af at være det mest omfattende værk om en dansk klub.  De mange tal er krydret med kuriøse detaljer, der gør bogen til ganske underholdende læsning, selv for ikke 93’ere.

 

 

 

 

1997: På egen boldgade
På egen boldgade” er skrevet af Niels Idskov (Tipsbladet). Sytten kendte personer skrev om deres klub. Bjarne Eklund fortalte om sin tid i B.93.

Efter sin pensionering er Eklund tilknyttet DBU, hvor jobbet består af servicering af udenlandske ledere ved landskampe. Bjarne Eklund nåede aldrig at blive leder i B.93. Det har hans søn Bo Eklund rettet op på med forskellige lederjobs indenfor tennisafdelingen.

De 17 kendte personer der skrev om deres klub var: Michael Falch (AB), Kjeld Holm (AGF), Bjarne Eklund (B.93), Peter Fogtdal (B1903), Jørn Mader (B1909), Hans Otto Bisgaard (Brøndby), Holger K. Nielsen (Esbjerg), Nikolaj Nørlund (FC København), Torben Bille (Frem), F. P. Jac (Hvidovre), Mik Schack (KB), Frits Ahlstrøm (Køge), Komtesse Josephine af Rosenborg (Lyngby), Leif Davidsen (OB), Ulrik Høy (Silkeborg), Henrik Dahl (Vejle) og Johannes Andersen (AaB).

De 17 udvalgte klubber var ikke tilfældig valgt. Det er de klubber, der har været danske mestre.

 

 


1995: Fodboldlærling

Klubbens cheftræner 2009-2011 og tidligere 1. holdsspiller (1998 – 2000) Jeppe Tengbjerg udgav bogen under sit andet udlandsophold.

KB’eren blev som kun 15-årig professionel i PSV Eindhoven. Bogen handler om de overvejelser, en ung spiller bør gøre sig, hvis han vælger en tilværelse som ung professionel i udlandet.

Efter et par år i udlandet vendte Jeppe tilbage til Danmark i tre år, før han igen drog til Holland. Jeppe har spillet 47 landskampe og scoret 28 mål på diverse DBU-unglandshold. En meget målfarlig angriber, som i skrivende stund (2010) huserer på klubbens Old Boys hold.

 

 

 


1993: Fodboldens supertricks

Ole Andersen, født 1939, spillede 52 kampe/10 mål i perioden 1958/65. Ind i mellem havde han et ophold på et par år i Schweiz. Hans far, Aage Andersen spillede for HIK, og var en kendt kontrollør i Idrætsparken. Det kunne man nemlig godt være på det tidspunkt. Ole Andersen var en noget uortodoks, spinkel venstre wing. En kreativ natur både på og udenfor banen. Hans fremragende tegneegenskaber gav ham mange opgaver for UEFA.

 

 

 


1961: Alle drenges fodboldbog

Flemming Nielsen, født 1934, spillede 26 A-landskampe, de første 10 for B.93 og de andre 16 som AB’er.

Han skiftede til AB i efteråret 1957, hvilket var noget usædvanligt dengang. Efter OL-sølvet i Rom i 1960 blev Flemming professionel i Atlanta, overgangssum 215.000 kroner, medens Harald Nielsen kom til Bologna.

Bogen her er en blanding af instruktioner og fortællinger. Flemming, der var sportsjournalist, har udover denne bog været medforfatter til flere bøger sammen med f.eks. Magnus Simonsen, Harald Nielsen, Knud Lundberg, Frits Ahlstrøm og Ole Kramme.

 

 


1959: Fodbolden ruller for Danmark
Arne Sørensen skiftede fra B.1903 til B.93 som 24-årig efter han var raget uklar med sine holdkammerater i klubben på Lyngbyvej.

Hans ophold i B.93 var heller ikke problemløst, og den fremragende fodboldspiller var et fast punkt på bestyrelsesmøderne. Sammen med Kaj Hansen måtte de søge til Frankrig, da de havde modtaget penge under bordet i Skovshoved (Salamander-sagen).

Pudsigt nok blev både Arne og Kaj nogle højt respekterede trænere i Danmark senere. Arne blev sågar landstræner. Han skrev også Med landsholdet til Olympiaden i 1960 og Vejen til landsholdet i 1961.

 

 

 


1955: Fodbold for otte millioner

Fynboen Jørgen Leschly kom til København i 1945 for at læse på DHL, Danmarks Højskole for Legemsøvelser på Nørre Allé.

Naturligt henvendte han sig til naboen AB, som mente de godt kunne bruge ham på 2. holdet. I stedet gik han til B.93, blev topscorer i sæsonen 1945/46 og havde sin store andel i klubbens sidste DM-titel.

Leschly kom på A-landsholdet, vendte tilbage til OB, vandt OL-bronze i 1948 og fik en flot karriere i Atalanta (1949 – 1953) og Milan (1953 – 1955). Så der var mere end nok materiale til at skrive en bog, hvor titlen er synonymet på overgangssummen til Milan.

 

 


1954: På vikingefærd

Forfatteren Magnus Simonsen (1901 – 1972) spillede 79 kampe/79 mål for B.93 i perioden 1918 – 1927.

Den målfarlige angriber spillede også fire A-landskampe, hvor han spillede sammen med KB’erne Poul Graae og Valdemar Laursen. Alle tre blev fremtrædende journalister på Politiken. Simon, som han kaldte sig i spalterne, havde sin sidste opgave ved de Olympiske Lege i München i 1972. Han udgav flere bøger sammen med journalistkollegaen og klubkammeraten Flemming Nielsen.

På vikingefærd beskriver en række store udlandsrejser, som Simon foretog sammen med bl.a. fodboldsammenslutningen Alliancen, som var modpolen til Stævnet, til det dengang så mystiske Sovjetunionen.

 

 


1939: Dansk Fodbold

Alle fodboldelskeres bibel.

Johannes Gandil (1873 – 1956) opnåede 82 kampe/81 mål for B.93 i perioden 1896/09. Han var arkitekten bag indførelsen af fodbold i B.93. Han opnåede en enkelt landskamp i 1908, første år med officielle landskampe, ved OL i London.

I den berømte kamp mod Frankrig, som endte med en rekordstor sejr på 17-1, blev 35-årige Johannes Gandil desværre knæskadet. Rekorden som ældste debutant blev slået 93 år senere af målmanden Peter Kjær i 2001. Gandil var redaktør af Sportsbladet 1908 til 1941. Han var medlem af klubbens bestyrelse i uvirkelige 49 år.

Det gigantiske værk Dansk Fodbold omfatter 720 sider. Et helt unikt og uvurderligt kildeskrift for eftertiden. Udkom i første omgang i hæfteform, men blev ved DBU’s 50 års jubilæum indbundet og udgivet af forbundet som et jubilæumsskrift. Da B.93 havde 50 års jubilæum (1943) blev Gandil slået til Ridder af Dannebrog.

 


1933: Tre fra landsholdet

De tre forfattere var Valdemar Laursen, KB (1900 – 1989), Harry Bendixen, AB (1901 – 1954) og Poul Jensen, B.93 (1899 – 1901).

I perioden 1924/28 dannede de tre en stærk halfbackkæde på landsholdet. Det blev den indirekte årsag til denne bog, som naturligt omhandler det daværende landshold. Poul Jensen, som blev kaldte Pølse, spillede hele 30 landskampe.

For B.93 blev det til 222 kampe/26 mål. Han blev klubbens første egentlige træner 1937 – 1940, hvor det blev til et DM i 1939.

 

 

 

 


1931: Tyve år på holdet

Michael Rohde (1894 – 1979) spillede 40 A-landskampe / 22 mål i perioden 1915 – 1931.

Michael Rohde spillede endnu efter udgivelsen af sin bog endnu to år på klubbens førstehold. I sine 22 år på 1. holdet 1911/33 blev det til 252 kampe og imponerende 254 mål.

To gange brækkede Rohde benet, og det sammen med manglende frihed fra sit arbejde kostede ham 10 landskampe. Michael Rohde var en uhyre populær spiller såvel i Danmark som Norge og Sverige.

Bogen Tyve år på holdet gik da også som varmt brød. Den udkom i 6.000 eksemplarer, og blev genoptrykt flere gange.

 

 

Yderligere informationer

Hvis du ønsker at vide mere om fodboldbøger m.v. kan vi anbefale den fremragende hjemmeside fodboldhistorik.dk eller at du kontakter B.93 uovertrufne hof-historiker.

Kontakt B.93’s hof-historiker